NOWOŚĆ W WINNICY NOWY MŁYN

WINO MUSUJĄCE ROBIONE METODĄ PROSECCO

Jedną z nowości w naszej ofercie jest Musujący Szczygieł, wino musujące produkowane metodą prosecco, czyli metodą Charmata. Polega ona na wtórnej fermentacji wina w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Metoda ta pozwala na uzyskanie świeżego, owocowego i lekkiego wina z delikatnymi bąbelkami.

Musujący Szczygieł to wino półwytrawne

Posiada jasnożółtą barwę, aromat kwiatów i cytrusów.

W smaku jest orzeźwiające i harmonijne. Wino to idealnie nadaje się do toastów lub jako aperitif.

Zapraszamy do spróbowania naszego Musującego Szczygła i innych win z naszej kolekcji Ptaki Regionu, która nawiązuje do bogactwa przyrody naszej okolicy.

Najlepiej podawać w połączeniu z

Sałatkami, owocami morza i drobiem

Temperatura podawania

7 º C - 13 º C

Ekologia

Nasza winnica posiada certyfikat UE w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych

warto wiedzieć, że:

  • nazwa prosecco jest zastrzeżona przez Włochów od 2009 r.
  • pochodzi od nazwy miejscowości we Włoszech – Prosecco. Jest to wioska położona w pobliżu Triestu, w której już w czasach rzymskich wytwarzano napój z winorośli, odmiany glera.
  • nie ma czegoś takiego jak prosecco z beczek i nalewaków. Są to wina typu frizzante.