WINO MUSUJĄCE ROBIONE METODĄ PROSECCO
Jedną z nowości w naszej ofercie jest Musujący Szczygieł, wino musujące produkowane metodą prosecco, czyli metodą Charmata. Polega ona na wtórnej fermentacji wina w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Metoda ta pozwala na uzyskanie świeżego, owocowego i lekkiego wina z delikatnymi bąbelkami.
Musujący Szczygieł to wino półwytrawne
Posiada jasnożółtą barwę, aromat kwiatów i cytrusów.
W smaku jest orzeźwiające i harmonijne. Wino to idealnie nadaje się do toastów lub jako aperitif.
Zapraszamy do spróbowania naszego Musującego Szczygła i innych win z naszej kolekcji Ptaki Regionu, która nawiązuje do bogactwa przyrody naszej okolicy.
Najlepiej podawać w połączeniu z
Sałatkami, owocami morza i drobiem
Temperatura podawania
7 º C - 13 º C
Ekologia
Nasza winnica posiada certyfikat UE w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
warto wiedzieć, że:
- nazwa prosecco jest zastrzeżona przez Włochów od 2009 r.
- pochodzi od nazwy miejscowości we Włoszech – Prosecco. Jest to wioska położona w pobliżu Triestu, w której już w czasach rzymskich wytwarzano napój z winorośli, odmiany glera.
- nie ma czegoś takiego jak prosecco z beczek i nalewaków. Są to wina typu frizzante.